ToeslagenPortal is geen onderdeel van de Belastingdienst.

Huurtoeslag informatie

De kosten voor deze dienst zijn € 58,-.

Kan ik huurtoeslag krijgen?

Wanneer komt u in aanmerking voor huurtoeslag? In ieder geval mag u niet te veel verdienen. Tevens mag de huur niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. Maak hier een proefberekening. Vul uw situatie naar waarheid in en de tool ziet dan of u toeslag krijgt en hoeveel.

Hieronder de belangrijkste voorwaarden:

Uw inkomen mag niet te hoog zijn

U mag niet te veel verdienen. Woont u alleen? Dan mag u in 2019 niet meer dan € 22.700 per jaar verdienen. Woont u niet alleen, dan mag het inkomen van alle bewoners samen niet meer dan € 30.825 per jaar zijn. Vanaf 1 januari 2020 zijn er geen inkomensgrenzen meer. Hoe hoog uw inkomen mag zijn, hangt af van uw huur, uw leeftijd en de samenstelling van uw huishouden.

Uw huur mag niet te hoog zijn

Uw huur mag in 2020 niet hoger zijn dan € 737,14.

Zijn alle bewoners jonger dan 23 jaar? Dan mag de huur niet hoger zijn dan € 432,51, behalve als u al een kind hebt dat bij u woont. Dan mag de huur toch € 737,14 zijn.

U huurt een zelfstandige woonruimte

Een zelfstandige woonruimte heeft in ieder geval een eigen toegangsdeur die op slot kan, keuken en wc.

Maar niet voor álle zelfstandige woningen kunt u huurtoeslag krijgen. Voor een woonboot of recreatiewoning kunt u bijvoorbeeld geen huurtoeslag krijgen. Ook al zijn het zelfstandige woonruimten. En voor sommige onzelfstandige woningen kunt u juist wél weer huurtoeslag krijgen. Lees meer bij Voor welke woningen kan ik huurtoeslag krijgen?

Uw vermogen mag niet te hoog zijn

U mag ook niet te veel vermogen hebben, zoals spaargeld. Iedere bewoner mag in 2019 maximaal € 30.360 hebben. Partners mogen samen maximaal € 60.720 hebben.

U mag ook niet te veel vermogen hebben, zoals spaargeld. Iedere bewoner mag op 1 januari 2020 maximaal € 30.846 hebben. Partners mogen samen op 1 januari 2020 maximaal € 61.692 hebben.

Hebt u een thuiswonende kind met vermogen dat jonger is dan 18 jaar? Dat bedrag telt dan mee bij uw vermogen.

Zoveel huurders, zoveel situaties

Bent u nog geen 18? Hebt u AOW? Bent u geen Nederlander? Woont er iemand met een handicap in huis? Twijfelt u of u servicekosten moet meerekenen? Of zit u in een bijzondere situatie? Lees dan alle voorwaarden.

Niet iedereen die huurt kan huurtoeslag krijgen. Om in aanmerking te komen, mag u niet te veel verdienen. Ook mag de huur niet te hoog, maar ook niet al te laag zijn. Maak een Proefberekening. U vult uw situatie in en ziet dan of u toeslag krijgt. En hoeveel.

Meer informatie nodig? Bekijk dan de veelgestelde vragen